Teeven: scheiden zonder rechter mogelijk

Echtparen kunnen hun echtscheiding straks zelf regelen via de ambtenaar van de burgerlijke stand als ze het onderling eens zijn en geen minderjarige kinderen hebben. De regeling is eenvoudig, goedkoop en overzichtelijk voor de burger. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie dat voor advies naar verschillende instanties wordt gestuurd. De maatregel vloeit voort uit het regeerakkoord. Doel is de echtgenoten die het eens zijn over hun scheiding zoveel mogelijk verantwoordelijkheid te geven voor de afwikkeling daarvan.
Bij de huidige echtscheidingsprocedure is tussenkomst van de rechter verplicht, evenals de bijstand van een advocaat. Dat is bij de nieuwe regeling niet meer het geval. Uiteraard staat het echtgenoten vrij om voor de scheiding via de ambtenaar van de burgerlijke stand juridisch advies in te winnen bij een advocaat, notaris of mediator. Ook blijft de gang naar de rechter mogelijk, maar verplicht is het niet. Alleen blijft de echtscheidingsprocedure voor echtgenoten met minderjarige kinderen ongewijzigd. Zij zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken dat door de rechter wordt getoetst.
Ook dit initiatief wijst er weer op dat rechtbanken moeten worden ontlast. Scheiden kan sneller en goedkoper. Dit sluit aan bij de methode van Quickmediator. Lage kosten, hoog resultaat en een betrouwbaar neutraal juridisch advies. Zo bent u verzekerd van goede afspraken voor beide partijen waar u beiden jarenlang mee vooruit kunt. Maak nu een afspraak voor een gratis adviesgesprek.
Tiesja Niehorster
Mediator bij Quickmediator
Tel 06-15877430

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/nieuws/2013/12/08/teeven-scheiden-zonder-rechter-mogelijk.html