De 8 mythes van scheidingsmediation

De 8 mythes van scheidingsmediation

Mediation
Werkt mediation nou echt….?

Sommige mensen hebben het idee dat mediation eigenlijk niet echt kan werken omdat het allemaal zo emotioneel is, dat alleen door een hamerstuk van de rechter een harde afspraak op papier kan worden gemaakt. Mediation zou te vrijblijvend zijn en zoekt oplossingen op basis van een goed gesprek, wat tijdens de relatie al niet meer lukt dus laat staan nu wel…. Zo zijn er nog wel meer aannames die bestaan over mediation. Ik zet ze onderstaand op een rij

1. Ik ben helemaal voor mediation — alleen niet met mijn toekomstige ex!

U kunt er niet eens tegen om met uw partner in dezelfde ruimte te zijn of om met elkaar te praten zonder ruzie te maken, en nu wordt u plotseling geacht samen te werken om tot overeenstemming te komen?
Dit is het moment waarop de mediator in het verhaal naar voren komt. Een mediator houdt uw conversaties productief en constructief wanneer u in een ruzie belandt met uw ex-partner. Uw mediator stuurt u beiden in de richting van rationele beslissingen die door beide partijen gedragen worden.

2. Andere beroepsgroepen ‘hebben het niet zo op’ mediators

In de 70’er jaren, toen het beroep mediator in de Verenigde Staten een stormachtige ontwikkeling doormaakte, werd het beroep niet erg serieus genomen door de toenmalige beroepsorganisaties (veelal advocatuur). Dezelfde dynamiek zagen we een decennium later in Nederland. Inmiddels is mediation al langere tijd een serieuze optie en wordt het beroep als zodanig door de huidige advocatuur en tal van andere beroepsorganisaties zeer serieus genomen en is het niet meer weg te denken uit de maatschappij.

3. Ik kan geen mediator kiezen, hoe weet ik nu wat een goede of een slechte is?

Is het beroep van een mediator nu een beschermde beroepsgroep of kan iedereen een bordje op zijn deur spijkeren en zeggen dat hij mediator is? Er zijn manieren om vast te stellen of een mediator enige ervaring heeft en zijn of haar beroep uitoefent op een professionele manier. Mediators die zijn aangesloten bij een branche of franchiseorganisatie en moeten in ieder geval aan verschillende kwaliteits- en ervaringseisen voldoen. Maar er zijn nog meer manieren om erachter te komen of u met een geroutineerde vakprofessional te maken hebt. U kunt bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
Hoeveel mediationtrajecten doet de mediator gemiddeld per jaar?
Is de mediator gespecialiseerd in een bepaald vakgebied (arbeidsmediation, zakelijke conflicten, echtscheidingsmediation)?
Is mediation zijn/haar core-business of doet hij/zij het naast andere werkzaamheden?
Hoe houdt de mediator zijn/haar kennis op peil?
Ook dit zegt nog niet alles maar het geeft u wel meer idee over wat voor praktijk de mediator voert.

4. Geen enkele ‘semi-therapeutische’ mediator dwingt mij om mijn huwelijk te redden

Mediators zijn geen therapeuten. Ze zijn er niet voor om koppels dichter bij elkaar te brengen. Hun taak is niet om u weer snikkend in de armen te laten vallen van uw ex-partner. Mediators helpen u een manier te vinden om alles goed op een rijtje te zetten zodat er voor u beiden een werkbare situatie ontstaat en u op een zo’n prettig mogelijke manier ieder uw eigen weg kan gaan.

5. Een mediator is geen financieel expert of advocaat, dus die kan niets echt regelen

Een goede mediator is op de hoogte van alle benodigde kennis van financiële en fiscale consequenties van de door partijen vast te leggen afspraken. Quickmediator werkt daarnaast samen met een advocaat die alle echtscheidingszaken indient bij de Rechtbank. Voor de alimentatieberekeningen werkt Quickmediator samen met een gespecialiseerd bureau op dat vlak omdat dat de onpartijdigheid beter waarborgt.

6. De rechtbank is de beste plaats om voor mijn kinderen te vechten

U wilt alles doen om de toegang en de band met uw kinderen zeker te stellen. Maar als u er een rechtszaak van maakt, staan uw kinderen geheid tussen u en uw ex-partner in. Zij hebben daarbij in het geheel niets te winnen.
Mijn ervaring als mediator heeft mij geleerd dat bemiddeling omtrent de omgang met de kinderen voor belangrijke positieve veranderingen kan zorgen. Beide partijen worden gedwongen om in te zien dat ze allebei een relatie met de kinderen zullen blijven hebben. Zo realiseren de ouders dat als het om de kinderen gaat, ze wel één lijn kunnen trekken. Het resultaat is dat er een omgangsregeling ontstaat waar partijen het over eens zijn en dat er een goede basis ontstaat om ook in de toekomst met elkaar te blijven praten over de kinderen. Onderzoek wijst uit dat ouders die gebruik maken van mediation een betere relatie houden met de kinderen op de lange termijn.

7. Mediation is altijd de beste manier om te scheiden

Er zijn situaties waarbij mediation niet van toepassing kan zijn:
Als partijen niet over zelfreflectief vermogen beschikken.
Als er fysiek of emotioneel geweld in het spel is.
Als er sprake is van verminderde toerekeningsvatbaarheid.
Als een partner met opzet vermogen aan het verbergen is.
Als u ondanks alle goede wil toch tot de conclusie komt dat mediation niet (of niet meer) voor u werkt, dan kunt u natuurlijk altijd op elk moment besluiten om te stoppen met het mediationtraject en kiezen voor de weg naar de rechter.

8. Mediation betekent dat ik voor minder genoegen moet nemen; ‘ik wil naar de rechter stappen om te krijgen waar ik recht op heb’

Misschien kent u iemand die er financieel goed is afgekomen of misschien wilt u koste wat kost er zoveel mogelijk uit proberen te krijgen. De realiteit laat echter zien dat de gevolgen van een rechtszaak enorm zijn voor alle betrokkenen. Allereerst zijn uw kinderen bijna altijd de dupe omdat zij de spanning die bij zo’n strijd komt kijken bij beide ouders duidelijk zullen voelen. Ten tweede is er bijna nooit één winnaar, maar zijn er twee verliezers. De kans dat u krijgt wat u eist is maar klein en dan nog kan de andere partij besluiten om in hoger beroep te gaan tegen een uitspraak. Zo kan een rechtszaak, mede door de lange doorlooptijd, al snel jaren in beslag nemen. Dus bedenk goed of al die energie, tijd en geld de moeite waard is om een rechtszaak aan te spannen.