Duits rapport: Dreigend conflict tussen arm en rijk

2-03-2013 17:08 | gewijzigd 22-03-2013 17:11 | Redactie digitale media

Duits rapport: Dreigend conflict tussen arm en rijk -  Een bedelaar bij een winkelcentrum in het Duitse Bremen. Foto EPA

Een bedelaar bij een winkelcentrum in het Duitse Bremen. Foto EPA
BERLIJN – Conflicten tussen arm en rijk vormen een reëel gevaar voor de maatschappelijke vrede in Duitsland. Onopgeloste sociale spanningen dreigen te escaleren. Dat stelt onderzoeker Horst W. Opaschowski in het rapport “Deutschland 2030”, waarover Die Welt bericht.

Ruim de helft (52 procent) van de Duitsers verwacht in de nabije toekomst grote conflicten tussen arm en rijk, blijkt uit het rapport. Toenemende armoede, werkloosheid en marginalisering kunnen ertoe leiden dat „de bom barst”, aldus Opaschowski.

De Duitsers zijn het meest bezorgd over economische en maatschappelijke problemen. De toename van criminaliteit wordt als bedreigender ervaren dan de gevolgen van de klimaatverandering.

Tevredenheid

Opaschowski – in Duitsland bekend als ‘Mr. Zukunft’ – ziet ook lichtpunten. Een afname van de welvaart hoeft een goede kwaliteit van leven volgens hem niet uit te sluiten. „Leven in het juiste midden tussen nood en overvloed leidt tot meer tevredenheid.”

Veel mensen zullen in de toekomst minder te besteden hebben. Dat zal hun leven echter betekenisvoller maken, verwacht Opaschowski.

Solidariteit tussen verschillende generaties is in de toekomst essentieel, stelt het rapport. De Duitsers maken zich op dit punt geen zorgen: slechts 14 procent vreest voor een generatieconflict.

voorkom elk conflict met mediation door de mediator van Quickmediator www.quickmediator.nl