Hoe herken je een goede mediator?

Mediator is een vrij beroep. Iedereen mag zich mediator noemen en het vak uitoefenen. Vele bedrijven hebben zich op opleidingen gestort, waarbij de opleiding aangevuld wordt met 70% aan rollenspellen. Je hebt immers voorbeelden nodig hoe een en ander werkt als mediator. Ook zijn er instanties die zich dan weer bezig houden met de registraties, want als je geregistreerd bent in een belangrijk register, dan zal het wel goed zijn! De mediator kan zich hier registreren als hij de rollenspellen goed doorkomt en uiteraard betaald.

Aan de andere kant heb je mediators die hebben praktijkervaring. Levenservaring heet dat. Die hebben zelf een scheiding meegemaakt, een ontslagronde, een familieruzie, vele rechtbanken van binnen gezien, burenruzie, werkconflict, kortom alles waar conflicten zijn hebben ze meegemaakt. Geen rollenspellen, maar daadwerkelijke zaken samen tot oplossing gebracht. Deze mediators kijken terug op vele voorbeelden hoe het opgelost kan worden. Voor iemand die een ervaren mediator zoekt zijn dat de beste mediators die er zijn. En natuurlijk blijft deze ervaren mediator bij, met alle actuele zaken om het vak mediator als beste te blijven uitvoeren.

Nu, de beslissing om een mediator uit te nodigen, ga een eerste gesprek aan, voelt u zich dan op u gemak?, is er een klik bij beide partijen?, is het tarief normaal?, geef deze mediator dan de opdracht. want daar gaat het om bij mediation, rust en oplossing gericht aan het werk.