Laat opa en oma niet in de kou staan, regel de echtscheiding met mediation

CDA wil omgangsrecht voor opa en oma met kleinkind

Grootouders moeten contact kunnen houden met hun kleinkinderen ANP

Bij echtscheidingen moeten ook grootouders een omgangsregeling met hun kleinkinderen kunnen krijgen. Het CDA wil op die manier iets doen voor opa’s en oma’s die nu nauwelijks meer contact hebben met hun kleinkinderen.

In een initiatiefnota beschrijven de Kamerleden Peter Oskam en Mona Keijzer de hartverscheurende gevolgen die een echtscheiding kan hebben voor grootouders.

Herkomst

Soms vertrekt de verzorgende partner naar het buitenland of wordt het kind in een pleeggezin geplaatst. Nog pijnlijker is het volgens het CDA als er een conflict is en één van de ouders het contact tussen de kinderen en hun grootouders belemmert.

“Over het algemeen kan worden gesteld dat het ook in het belang van kleinkinderen is om omgang met hun grootouders te hebben, onder meer om zo hun herkomst beter te leren kennen”, schrijven Oskam en Keijzer.

CDA wil omgangsrecht voor grootouders

Nu komen opa’s en oma’s niet of nauwelijks in aanmerking voor een omgangsregeling, omdat ze eerst moeten aantonen dat ze een nauwe persoonlijke band hebben met hun kleinkind.

In de wet

Het CDA wil dat die voorwaarde geschrapt wordt en het recht op contact en informatie expliciet in de wet wordt opgenomen. Dat is nu ook al zo in België en Duitsland.

Een omgangsregeling voor grootouders kan dan alleen worden afgewezen als het niet in het belang van het kind is.