Help, de advocaat verzuipt! En de rechtsstaat erbij. Beter is ook een mediator van Quickmediator!

Help, de advocaat verzuipt! En de rechtsstaat erbij

Advocaten zijn geen bankiers
Ivo Opstelten en Fred Teeven van Veiligheid (en Justitie) blijven maar innig verstrengeld in een niet aflatend triootje politica. Uitvoerend, wetgevend, rechtsprekend, wat dondert het? Als het maar efficiënt is. Rechters zagen zich overgeleverd aan perverse productietargets. Een aardig idee, maar beter op zijn plaats in de lokale McDonald’s.

De bevoorschotting van gefinancierde rechtshulp werd geruisloos geschrapt. De Staat trekt daarmee renteloos een paar maanden voorfinanciering weg bij advocaten, die dat helemaal niet kunnen betalen. Illegalen helpen wordt illegaal, je pakt ze zó op.

Dat kan nog veul efficiënter!
Maar het is de heren niet genoeg. Er worden nog steeds verdachten verdedigd en dat is verdomd inefficiënt. Om eenieder, zoo Ivo zulks wenscht,  nog vlotter in het cachot te krijgen, wil Teeven 100 miljoen euro extra wegschrapen bij de gefinancierde rechtshulp. Nou hoor ik u denken: “Right. Ik voel waar dit heengaat, verlaag je uurtarief en zeur niet, meneer de advocaat”.  Maar blijf er even bij. Niet iedere advocaat stapt elke morgen geheel gekrijtstreept uit zijn Saab op zijn persoonlijke partnerparkeerplaats.

U bent scootertuig
Vele advocaten springen bij nacht en ontij in de Kia Picanto of op een rammelende fiets. Op naar een verdachte in een koud politiebureau, omringd door vijandige snorren. Zij doen dat om een laatste weledelgestrenge barrière op te werpen tegen een anoniem, alles vermalend systeem met oneindig diepe zakken en alle tijd van de wereld. De Staat dus. En dat allemaal voor een onderkant-middenklasseloon.

Als u nu denkt: “Nou en, werd tijd voor wat efficiency. Aanpakken, dat scootertuig”, dan ten eerste dit: Ga je schamen. Ten tweede: wat je zegt ben je zelf: ook u kan uw baan, uw overgehypothekeerde huis, uw vrouw en kinderen kwijtraken, of door psychische problemen in de isoleercel belanden. Het onverhoeds aan een politieagent toebijten van de alleszins milde kwalificatie “rukker” kan u al op een heus strafblad komen te staan. Dag baan. Hallo Ivo.

Totalkontrolle!
En dan, lieve vrinden, heeft u dringend rechtshulp nodig, en wel van iemand die daarvoor heeft doorgeleerd. Dan mag u bidden dat een bebefte gestalte met een wapperende – zij het wat sleetse -toga bereid is om u te redden uit de raderen der Totalkontrolle van de Staat.

Help!
Donderdag 14 maart is het debat in de Tweede Kamer over de 100 miljoen extra bezuinigingen op gefinancierde rechtshulp. Als u kan, doe iets! 1984 is happening.

bron www.925.nl