Ook in strafzaken werkt mediation!

Ook in strafzaken werkt mediation!

Zet de dader en een slachtoffer van een misdrijf bij elkaar aan tafel en in de meeste gevallen komen ze er samen wel uit. Bemiddelen tussen dader en slachtoffer blijkt zeer effectief. De rechter hoeft er lang niet altijd meer aan te pas te komen.

  • Dader en slachtoffer kunnen ook afspreken dat de dader geld overmaakt naar Slachtofferhulp Nederland of dat hij een training agressiebeheersing volgt.

Dat is de uitkomst van onderzoek naar bijna 1500 bemiddelingen in strafzaken in Maastricht. Het Openbaar Ministerie daar is het enige in Nederland dat – al sinds 1999 – aan mediation in strafzaken doet. Bijna zeventig procent van alle bemiddelingen liep succesvol af, blijkt nu. Reden voor de onderzoekers van de Universiteit Maastricht om te pleiten voor een veel bredere inzet van mediation in strafzaken. De onderzoeksresultaten worden overmorgen gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad.

lees verder: http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3468153/2013/07/01/Mediation-in-strafzaken-werkt.dhtml