Man is oorzaak in conflict (volgens vrouwen)

Man is oorzaak in conflict (volgens vrouwen)

Vrouwen geven vaker dan mannen hun partner de schuld van relatieproblemen, dat blijkt uit een recente studie. Daarnaast blijkt dat je gedachten belangrijk zijn voor de tevredenheid van je relatie.

Onderzoekers ontdekten na een studie bij 71 jonge ongetrouwde heteroseksuele koppels in Texas die drie jaar of langer samen waren. Elke persoon werd aangemoedigd om apart zijn of haar gedachten luidop uit te drukken tijdens een conflictsituatie die ze met hun partner via de computer voerden. Hun partner kon hun gedachten niet horen, enkel de geschreven antwoorden lezen. In de meeste gevallen besproken de koppels een onderwerp dat beide partners hadden opgegeven in een vragenlijst over conflictsituaties, die ze op voorhand hadden ingevuld. Vaak terugkerende onderwerpen waren de hoeveelheid tijd die ze met elkaar doorbrachten, geld, vorige partners, alcoholgebruik, vrienden en familieleden die hun relatie niet goedkeurden.

Oorzaak problemen?
De onderzoekers vertelden de koppels dat ze tien minuten hadden om het onderwerp te bespreken en een oplossing te vinden. Daaruit blijkt dat wanneer een persoon nadenkt over het verzinnen van excuses of ontkennen van zijn of haar rol in het conflict, de andere partner vaker ongelukkig was in zijn relatie dan wie zich meegaander gedroeg. Ongelukkige mensen waren minder flexibel in hun denken en meer geïnteresseerd om het onderwerp van de discussie te veranderen. Wanneer beide partners ontevreden waren, dachten ze ook vaker aan de macht die ze in de relatie hadden. Daarnaast legde het onderzoek een belangrijk verschil bloot tussen de gedachten van mannen vrouwen: dames gaven vaker hun partner de schuld van de ruzie.

Rekening houden met elkaar
Gelukkige koppels stemmen hun gedachten op elkaar af zodat wanneer een partner emotionele gedachten heeft, de andere er minder heeft. Professor in de communicatie aan de universiteit van Texas Anita Vangelisti: “Bij gelukkige koppels denkt een partner veel over een ruzie na, terwijl de andere zijn partner probeert te begrijpen of hoe het conflict op te lossen.” De resultaten tonen aan dat de gedachten van mensen tijdens een conflictsituatie reflecteren hoe tevreden ze zijn over hun relatie, hoe dit hun relatie vormt en zelfs het geluk van een partner bepaalt.

Signalen
Professor Vangelisti besluit: “Denken aan hoeveel macht je hebt in een conflict is niet voordelig voor een relatie. De gedachten van mensen treffen de tevredenheiden over hun relatie omdat ze dit vaak verwoorden ten opzichte van hun partner of omdat ze niet-verbale boodschappen sturen.”

bron: http://www.hln.be