Onnodige procederen om alimentatiezaak dure grap

Onnodige procederen om alimentatiezaak dure grap

Steeds vaker dient in familie- en alimentatiezaken één van de partijen alle kosten van het proces te dragen, omdat te lichtzinnig een procedure is gestart.

Hoewel in familiezaken als scheidingen en alimentatiezaken de proceskosten normaal gesproken worden verdeeld over beide partijen, komt het steeds vaker voor dat één partij wordt veroordeeld in zijn eigen proceskosten en die van de andere partij. De kosten kunnen hierbij aardig oplopen.

Zo dient degene die in de proceskosten wordt veroordeeld vaak honderden euro’s aan griffierecht en duizenden euro’s aan advocaatkosten betalen, inclusief die van de andere partij. Je doet er dus verstandig aan om niet te lichtzinnig een procedure te beginnen. Onder welke omstandigheden is er een risico dat de rechter tot een proceskostenveroordeling komt?

Onnodige procedure
De rechtbank Rotterdam was er niet over te spreken dat een vader een verzoek om gezamenlijk gezag had ingediend, terwijl de moeder daarvoor al toestemming had gegeven. De vader en zijn advocaat hadden hierdoor onnodig kosten veroorzaakt door een procedure te beginnen. De vader werd daarom veroordeeld in alle kosten van het proces.

Geen onderbouwing / bewijs
In een andere zaak was een vader een rechtszaak begonnen, maar had hij verzuimd om zijn standpunten met bewijzen te onderbouwen. De moeder en het hof vonden het niet eerlijk dat zij haar kosten voor rechtsbijstand daarom zelf moest betalen en veroordeelde de vader onder meer in haar kosten voor rechtsbijstand.

Geen kans op succes
Sommige dingen zijn onvermijdelijk. Als iemand wil scheiden bijvoorbeeld, dan kan de ander dat niet tegenhouden. Om dat toch tegen beter weten in via een dure juridische procedure te doen, is vragen om een proceskostenveroordeling, oordeelde het gerechtshof in Den Haag.

Evidente termijnoverschrijding
In een meer recente zaak was een vrouw in hoger beroep gegaan tegen vier beschikkingen, maar de termijnen van drie ervan waren reeds verstreken. Haar beroep tegen de vierde beschikking was niet onderbouwd. Ze werd daarom niet-ontvankelijk verklaard en wegens het onnodig veroorzaken van kosten bij de man veroordeeld in de proceskosten.

Mediation via Quickmediator

Met mediation via Quickmediator voorkomt u onnodig procederen en extreme hoge kosten. Vraag daarom eerst een gratis gesprek aan bij ons, u zal zien dat het samen echt wel is op te lossen.